10 živil, ki znižujejo testosteron

Obstaja veliko razlogov, da se raven testosterona vsako leto zniža, pomembnejša pa je prehrana. V zahodnem svetu, ki ga pridno promovirajo vladne institucije, smo odvisni predvsem od živil, ki se bistveno razlikujejo od tistih, ki smo jih zaužili večino svojega razvoja.

Naše telo se (še) ni prilagodilo tej vrsti prehrane in posledično čutimo posledice: stopnja prekomerne telesne teže se povsod povečuje, civilizacijske bolezni se povečujejo, raven testosterona pa zmanjšuje.

Brez ustrezne prehrane vaša proizvodnja testosterona ne more delovati. Ker s hrano oskrbujete svoje telo z gradniki in surovinami. Lahko se nahranite, da vaše telo deluje kot dobro naoljen stroj, ali pa se trza in škripa, ker v rezervoar polnite napačno gorivo.

V tem članku si bomo ogledali 10 živil, ki sabotirajo proizvodnjo testosterona.

1. Rastlinska olja

V tem članku razpravljamo o tem, zakaj so maščobe tako pomembne za proizvodnjo testosterona. A vseeno je, kakšne maščobe. Medtem ko nasičene in enkrat nenasičene maščobne kisline povečajo testosteron, bodo poškodovale polinenasičene.

Že leta nas simpatično oglaševanje margarine uči, da so rastlinske maščobe, bogate s polinenasičenimi maščobnimi kislinami, zdrave. Je pa ravno obratno.

Težava teh rastlinskih maščob je, da je razmerje med omega-3 in omega-6 pogosto zelo neugodno. Verjame se, da razmerje 1: 1 velja za zdravo in naravno. Zdaj smo dosegli 16: 1 v korist omega-6 maščobnih kislin.

Težava pri tem je, da omega-6 maščobne kisline spodbujajo vnetje.

In ta kronična vnetja znižujejo testosteron in podpirajo številne druge civilizacijske bolezni.

Zato se izogibajte sončničnemu olju, olju bodike, sojinemu olju, repičnemu olju in margarini. Namesto tega uporabite kokosovo olje, oljčno olje, arganovo olje, maslo ali ghee.

2. Trans maščobe

Transmaščobe so celo slabše od polinenasičenih maščobnih kislin. To so tudi rastlinska olja, ki so še vedno bolj industrijsko predelana, da so bolj stabilna.

Zdaj je splošno znano, kako nezdrave so te vrste maščob. Transmaščobe znižujejo testosteron, manj semenčic in 2% več transmaščob v vaši prehrani povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja za 23%.

Ker so poceni in enostavni za obdelavo, se uporabljajo v večini restavracij s hitro prehrano. Sploh kadar je ocvrta.

3. Soja

Soja je trenutno v središču burnih polemik.

Nekateri pravijo, da je dragocen vir beljakovin in ni študij, ki bi pokazale, da znižuje testosteron. Drugi pravijo, da soja vodi do joškov, presežka estrogena in uporabe Nintendo Wii. Resnica je verjetno nekje vmes.

Ker obstajajo jasni dokazi, da ima soja negativne učinke na moško telo.

  • Leta 2004 je raziskovalna skupina pod vodstvom Trenta D. Lunda odkrila, da lahko izoflavon, imenovan Equol, ki ga vsebuje soja, skoraj v celoti zavre aktivnost dihidrotestosterona (DHT).
  • Študija iz leta 2011 je proučevala 19-letnega moškega, ki je začel s prehrano na osnovi soje. Med študijo je izgubil zanimanje za seks in trpel zaradi erektilne disfunkcije. Testosteron in DHT sta bila vprašljiva. 1 leto po končani dieti se je njeno erektilno in hormonsko zdravje popolnoma popravilo.
  • Študija iz leta 2013 je pokazala, da sojine beljakovine po treningu znižujejo raven testosterona.
  • Leta 2008 je bilo pregledanih 99 neplodnih moških in tisti, ki so jedli največ soje, so imeli najmanj semenčic.
  • Dve študiji kažeta, da so moški podgane, ki so bile že izpostavljene soji v materinem želodcu, imele težave z razvojem svojih spolnih organov.
  • Raziskovalci so leta 2005 odkrili, da sojine beljakovine pri mladih moških zmanjšujejo testosteron in DHT.

4. Laneno seme

Zaradi visoke ravni omega-3 je laneno seme zelo zdravo. Za moške pa niso najboljši vir teh maščobnih kislin.

Ker laneno seme vsebuje tudi rastlinske snovi, ki imajo v telesu estrogenu podobne učinke.

V eni študiji bi lahko ženska, ki trpi zaradi prekomernega testosterona, znižala raven lanenih semen dnevno za 70%. Tega seveda ni mogoče prevesti z 1: 1 na zdrave moške, a vseeno kaže, da ima laneno seme močan antiandrogeni učinek.

5. Sladki koren

Tema še ni bila zelo intenzivno raziskana, vendar obstajajo jasni znaki, da sladki koren ni najboljši sladki moški.

Študija je pokazala, da celo 7 gramov na dan 4 dni vodi do znatnega padca ravni testosterona. Po omejitvi uživanja sladkega korena so se vrednosti popolnoma povrnile. Verjame se, da je odgovorna za aktivno sestavino glicirizin.

6. Mint

Poprova meta na žalost ni dobra alternativa za prigrizek. Mentol znižuje testosteron in zmanjšuje spolno željo.

V študiji s podganami so raziskovalci ugotovili, da se je raven testosterona znižala za 51%, ko so živali prejele čaj iz mete v deležu 20 g / l.

Edina človeška študija na to temo je bila izvedena z ženskami, ki so imele presežek testosterona. Skodelica poprove mete, dvakrat na dan 5 dni, je zmanjšala prosti testosteron za 30%.

7. Alkohol in predvsem pivo

Ni čudno, da alkohol znižuje testosteron, a kozarec tu in tam ne bo imel velike razlike. V eni študiji naj skupina moških in žensk pije 2-3 pijače na dan. 3 tedne.

Raven testosterona pri moških se je znižala za 6,8%, ženske pa se niso spremenile. V drugi študiji, v kateri se je povečala količina alkohola, so se vrednosti znatno znižale, in sicer za 23%.

Kot velja povsod: Odmerek naredi strup.

Pri podganah, ki so na primer hranile 5% kalorij z alkoholom, so se genitalije zmanjšale za 50%.

Najpomembneje je, kaj pijete. Ker pivski hmelj vsebuje tudi fitoestrogene, ki znižujejo testosteron. Vino je najboljša alternativa.

8. Mlečni izdelki

60-70% estrogenov, ki jih zaužijemo s hrano, prihaja iz mlečnih izdelkov.

Mlečne krave na množičnih kmetijah ostanejo breje 300 dni na leto in so polne hormonov in slabe prehrane.

V japonski študiji, v kateri so moški pili 600 ml mleka na dan, se je raven estrogena znatno povečala in testosteron je bil izločen.

Torej ne uporabljajte čim več mlečnih izdelkov.

Če ne morete brez ničesar, potem vzemite vsaj mleko z nizko vsebnostjo maščob, ker so hormoni topni v maščobah in so predvsem v mlečni maščobi.

9. Predelano meso

Poleg moralnih težav se tovarniške domače živali hranijo tudi s povsem nenaravno hrano, ki jim vbrizgajo hormone in antibiotike.

V maščobnem tkivu teh živali se kopičijo onesnaževala in obstajajo dokazi, da uživanje teh mesnih izdelkov poveča estrogen v telesu.

V nasprotju s tem pa je meso živali s črevesjem v travi povsem sposobno povečati testosteron.

10. Žitni izdelki

Večina žit vsebuje beljakovino, ki je postala znana: gluten.

Spet so duhovi razdeljeni, kako škodljivi so zdaj. Pomembno nam je eno: gluten poveča prolaktin.

Prolaktin je antagonist testosterona in zvišanje tega hormona zavira testo in dopamin. Poleg tega so visoko predelani žitni izdelki povezani z več boleznimi, ker povzročajo močnejši odziv inzulina kot čisti sladkor.

Za zdravo proizvodnjo T ni dobrih predpogojev.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply